Vi mnar positiva spår på kropp och knopp - Lenika Konsult AB

     

Blogg

Taccosoppa

 taccosoppa

  • 300 gr nötfärs
  • 1 strimlad stor gul lök
  • 1 tärnad morot
  • 1/2 tärnad palsternacka
  • chili
  • 1/2 burk taccosås
  • 1/2 påse taccokrydda, stark
  • 1/2 strimlad röd paprika
  • 12 cm strimlad purjolök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1,5 liter vatten
  • buljongtärning

 

Fräs köttfärs och taccokrydda, lägg åtsidan. Lägg i alla grönsakerna (ej paprikan) i stekgrytan, stek mjuka. Tillsätt köttfärsen och vattnet. Koka alla grönsaker mjuka. Tillsätt paprikan. Servera med 1 msk turkisk yoghurt lätt.

 

 

Mättande Fisksoppa

 

Fisksoppa

 

  • 50 gr knaperstekt bacon
  • 150 gr vit fisk
  • 1 st hackad lök
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 tärnad morot
  • 1/2 tärnad palsternacka
  • 3 msk hackad gräslök
  • 1 buljontärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk chilipasta
  • spiskummin efter smak
  • 1-1,5 l vatten
  • 3 dl strimlad vitkål
  • 1 st tärnad paprika
  • strimlad ruccola

 

strimla bacon, knaperstek och lägg på hushållspapper. Tärna grönsakerna och fräs i rapsoljan.Tillsätt tomatpuré, chili, bacon och spiskummin. Tillsätt vatten och låt grönsakerna mjukna. Tillsätt  den tämnade fisken, paprikan och vitkålen. dra åt sidan. strimla ruccola öven

Het kycklingsoppa




  • Grillad kyckling
  • 400 gr kokosmjölk, lätt
  • 1 st hackad gul lök
  • 2 st vitlöksklftor, pressade
  • Riven färsk ingefära
  • 1 st tärnad morot
  • 1/2 st tärnad palsternacka
  • 1 msk röd currypasta
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1/2 dl hackad gräslök

Smaksätt med ostronsås, peppar, sweet chilisås. Strö över lite ruccola innan servering.

Fräs alla grönsakerna i lite olja. Tillsätt kokosmjölken kryddorna. låt koka till grönsakerna har lite motstånd, Tiisätt den strimlade grillade kycklingen. Servera med ruccola. 

 

 

 

 

Nikkaluoktasoppa

 
 

                 

 
 
300 g mager nötfärs
1 tsk rapsolja
1 strimlad purjolök
1 strimlad röd paprika
2 msk senap
2 msk tomatpuré
1 1/2 l vatten
2 st buljontärningar
4 dl strimlad vitkål
1 msk soja
salt, peppar, persilja, chilipasta
Gör så här
  1. Stek färsen smulig i rapsoljan
  2. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Kärna ur och strimla paprikan.
  4. Låt purjolök och paprika fräsa med färsen ett par minuter.
  5. Tillsätt senap, tomatpuré, vatten, buljong, vitkål, chilipasta och soja, och låt koka i 10 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar, och strö över persilja.

Rotsaksgratäng med kyckling

  • 230 gr potatis
  • 130 gr morot
  • 75 gr kålrot
  • 75-100 gr gul lök
  • 75 gr palsternacka
  • 190 gr grillad kyckling
  • 1 burk (500gr) Dolmio
  • 2-3 dl vatten
  • salt ,peppar

 

Skiva potatis, morot, kålrot tunnt. Grovriv palsternackan, Hacka löken. Tärna kycklingen. Varva allt i en ugnsfast form. Blanda Dolmio och vatten och kryddor. Häll över blandningen.               Grädda i 225 grader under lock tills grönsakerna är mjuka.

Ät med råkostsallad.

Hela gratängen innehåller:

P=59     K=82     F=20,5

 

 

 

 

Snabblunch: P + F

 

snabblunch

4 st 

  • 400gr veckosallad
  • 1 ägg
  • 1 tsk fiberhusk (kan uteslutas om det binder med bara ägget)

 

 Lägg veckosallad i en bunke. Tillsätt ägget och ev. fiberhusk. rör om. Klicka 1/4 i teflonpannan med lite rapsolja. platta ut som en råraka. stek på medelvärme på båda sidor. Klicka en tsk neutral kvarg på kakan.

Totalt: K= 0    P=6,6    F=5,5

Ät din tillåtna mängd P (utbankat nötkött) och tillsätt en tsk Ajvar Relish. Strimlad lättstekt röd paprika och purjolök.

 

 

 

 

Veckosallad råkost

Veckosallad

Kallas så för den kan stå i kylskåpet upp till en vecka utan att förstöras, jätte praktiskt!

  • Vitkål
  • morot
  • ättika
  • matolja
  • vatten
  • sötningsmedel (vilket som passar dig bäst)
  • ev grovhackad svartpeppar

 

Jag använder 4 delar vitkål mot 1 del morot. Riv i matberedare ganska grovt.

Koka upp :1 del vatten, 1 del olja, 2 delar ättikssprit, tillsätt sötningen och ev grovhackad svartpeppar. (ska smaka söt/syrligt) Slå lagen över råkosten. klart!. Förvaras i kylskåp.

Ät fritt! 

Livsstilsbröd

 

Livsstilsbröd

Ingredienser:

  • Fiberhusk (1 msk)
  • Ägg (8 st)
  • Kokosmjöl (1,5 dl)                                                                      
  • Mandelmjöl (3,5 dl)
  • Vatten (ca 2-3 dl)
  • Bakpulver (1 msk)
  • Linfrön (1/2 dl)
  • Chiafrön eller solrosfrö (1/2 dl)
  • Kanel (2 tsk eller efter smak)

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.
 Knäck alla äggen i en bunke och vispa dem pösiga.
 Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
 När äggen är pösiga tillsätter du mjölblandningen i omgångar och vispar samman. 
Tillsätt vatten så att smeten inte blir torr. (Det kan behövas lite mer/mindre vatten beroende på din mjölmix)
. Dela upp smeten i två delar och forma som du vill.(blöt händerna med vatten)
. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills de fått en fin färg och en lite hård yta.
8. Ta ut och låt svalna inlindad i handduk.

 100gr    P=14        K=4          F=18

Kryddiga Färsjärpar

Kryddiga färsjärpar

  •  325 gr nötfärs 10%
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk fiberhusk
  • 1dl hackad gräslök
  • 1dl hackad bladpersilja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • salt, peppar, spiskummin

 

Blanda vatten och fiberhusk, blanda i de torra kryddorna och vitlöken, låt svälla nån minut

Tillsätt köttfärs, och de färska kryddorna och rör om. Tillsätt mer vatten om färsen är för stabbig. Rulla till ”järpar” eller pannbiffar och stek i lite rapsolja.

 100gr:          P=13            K=0              F= 4

sås: kvarg, hackad bladpersilja,sweetchilisås,pressad vitlök, citron

Ät med exempelvis Råkostsallad

 

Tortillabröd

 

Tortillabröd           10st

  • 400gr kallt vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 50gr rismjöl (eller mandelmjöl)
  • 150gr majsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 30gr fiberhusk

 

Blanda allt till en jämn smet. Lät jäsa i 15 min

Dela degen i 10 bitar. Kavla ut, avsluta med kruskavel

Stek i torr stekpanna på hög värme

Lägg på varandra insvepta i en handduk

 1st m. rismjöl :              K=14,7      F=0,2     P=1,5

1 st:m.mandelmjöl           K= 11,5      F=2,7     P=2,3

Kikärtsbiffar

Kikärtsbiffar

  • 445gr (två förpackningar) kokta kikärter
  • 100gr riven gul lök
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl Persilja,
  • salt, peppar, spiskummin som smaksättning

 

Skölj av kikärterna i kallt vatten. Riv lök och pressa vitlök. Blanda i allt inkl. fiberhusk persilja och vatten i en matberedare, mixa en stund. Smaka av med kryddorna. Forma till lagomna biffar, stek på svag värme i teflonpanna med lite rapsolja. Lägg på papper så fettet rinner av (tar inte åt sig fett utan ligger utanpå biffen)

100gr:  P=5    K=9,5    F=2,7

Laxburgare

Laxburgare

  • 400 gr laxbitar
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1/2 dl vatten
  • salt, peppar,persilja,chili, pressad citron, allt efter smak

 

Blanda allt i en matberedare eller med en stavmix. Forma till lagomt stora biffar och stek i teflonpanna med lite rapsolja( fisk tar inte åt sig fett förän den paneras) 

Ät detta utifrån den mängd P du får äta (se det som ren lax)

Sås::Turskisk yughurt smaksätt med sweet chilisås,vitlökspulver

Blomkålsmos

Blomkålsmos

  • 600 gr Blomkål
  • 15 gr smör (1 msk)
  • 0,5 dl lättmjölk(eller kokvattnet)
  • salt och peppar

 

Koka blomkålsbuketterna mjuka i vatten. Häll av vattnet och mosa blomkålen ordentligt. Klicka i smör (den mängd som du får använda) Tillsätt lite mjölk, salt och peppar.Mixa med stavmixer till du får ett lagom mos.

Ger totalt:

 K=20,5    F=12      P=14

 

 

 

 

Rotsaksrösti

Rotsaksrösti

  • 250 gr Potatis
  • 1 st morot (ca 90gr)
  • 190 gr kålrot
  • 1st stor gul lök (ca90gr)
  • 1 st ägg
  • 2 msk fiberhusk
  • ca 1 dl vatten
  • salt, peppar

 

Riv alla rotsaker och löken.
Tillsätt vatten, fiberhusk och kryddor och ägg.
Låt svälla 5-10 min
Stek med olja i teflonpanna.
Låt rinna av på hushållspapper.
 
100gr:
P= 1st      K= 8       F= 0,7